Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Články

Další články

Pátrací týmy našly havarovaný vrtulník, uvedla státní íránská televize. O stavu íránského prezidenta Raísího a dalších úředníků na palubě nejsou k dispozici žádné podrobnosti. (Al-Džazíra)

V České televizi má v neděli večer premiéru nový televizní film Jiřího Stracha Svatá. Čerstvě třiadevadesátiletá Jiřina Bohdalová v hlavní roli ztvárnila postavu inspirovanou případem Věry Sosnarové, falešné pamětnice sovětského gulagu. Ale měli bychom se opravdu právě nad tímto příběhem dojímat?

Jiřina Bohdalová jako Olga Térová ve filmu Svatá. Foto: Pavla Černá

Mise Evropské unie, která od roku 2013 poskytovala výcvik vojákům v Mali, v sobotu skončila, oznámil dnes na sociální síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Aktualizace: Červený půlměsíc upřesnil, že žádný z jejich pracovníků pohřešován není. Mluvčí Červeného půlměsíce dříve uvedl, že během pátrání po havarovaném vrtulníku se ztratili tři záchranáři této skupiny. (BBC)

Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí se modlí za Raísího, uvedla podle Reuters státní agentura IRNA. Vzkázal Íráncům, že nemají mít obavy o chod státu. (ČTK)

V zítřejším tištěném Deníku N si můžete přečíst: 

O přímo sestupujícím týmu z nejvyšší fotbalové soutěže se rozhodne příští víkend v posledním kole skupiny o udržení. Karviná, České Budějovice ani Zlín dnes nezvítězily. Hradec Králové s Teplicemi uspěl v prvním duelu o Konferenční ligu.

Fotbalisté Manchesteru City počtvrté v řadě získali titul v anglické Premier League, dokázali to jako první tým v historii. Výhrou 3:1 nad West Hamem v posledním kole si tým City zajistil dvoubodový odstup od druhého Arsenalu. (PL)

Al-Džazíra: Podle íránské ústavy by v případě prezidentovy smrti přešly pravomoce na viceprezidenta, kterým je v současnosti Muhammad Mochber. Jeho převzetí moci ale podléhá schválení nejvyšším vůdcem ajatolláhem Chameneím.

Rakouský národní tým zaznamenal na hokejovém MS druhou výhru, po Finsku porazil také Norsko. Výhru 4:1 zařídil dvěma góly Peter Schneider. Norsko si nyní s jistotou čtvrtfinále nezahraje, Rakušané průběžně drží postupovou příčku. (IIHF)

Američtí hokejisté na světovém šampionátu porazili Kazachstán 10:1 a postarali se o dosud nejvyšší výhru turnaje. Třikrát se prosadil kapitán USA Brady Tkachuk, dvakrát Matthew Boldy. (IIHF)

Mužskou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa posílí David Pastrňák a Pavel Zacha z Bostonu, potvrdil národní tým. Oba hráči úspěšně prošli zdravotní prohlídkou a klub je pro světový šampionát uvolnil.

Podle mluvčího Červeného půlměsíce se pohřešují tři záchranáři, kteří pátrali po havarovaném vrtulníku s íránským prezidentem Raísím. Pátrací týmy jsou blízko místa, kde se vrtulník mohl zřítit, dodává mluvčí.

Slovenský soud v tzv. superrychlém řízení poslal na tři měsíce do vězení muže, který schvaloval útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Informoval o tom generální prokurátor. (ČTK)

Záchranářům se ani po téměř pěti hodinách nepodařilo najít místo nehody vrtulníku, ve kterém byl íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Ve špatném počasí se snaží dostat na místo incidentu na hornatém severu Íránu. (New York Times)

Hokejisté David Pastrňák a Pavel Zacha podle informací serveru iSport úspěšně absolvovali zdravotní prohlídky v Bostonu a po vypadnutí klubu z play-off NHL budou k dispozici české reprezentaci na MS. Připojit by se mohli v pondělí.

Britský ultraběžec Russ Cook jako první na světě proběhl napříč celou Afrikou, čelil při tom přepadení, mužům s mačetami, únosu i otravě jídlem. Brit běžel téměř rok a po 16 tisících kilometrech přiznal, že je „trochu unavený“. Pro charitu vysbíral více než 26 milionů korun.

Ruská Černomořská flotila dál řídne, píšou dnes ukrajinská média po oznámení ukrajinského námořnictva o potopení ruské minolovky Kovrovec v noci na dnešek.

Vesmírná společnost Jeffa Bezose Blue Origin vypustila v Texasu raketu se šesti lidmi na palubě. Společnost tak obnovila podnikání ve vesmírné turistice.

Nejmenovaný íránský činitel po zprávách o nehodě vrtulníku řekl agentuře Reuters, že životy íránského prezidenta a šéfa diplomacie jsou v ohrožení. Vrtulník s íránskou hlavou státu Raísím měl dnes při přesunu z Ázerbájdžánu tvrdé přistání.

Vrtulník s íránským prezidentem Raísím se zřítil, tvrdí agentury. Foto: ČTK

Úřady na Slovensku zadržely pachatele, jenž v zemi chystal podobný útok, jakým byla tragická střelba na fakultě v Praze, tvrdí zástupce tajné služby. (ČTK)

Slovenské bezpečnostní složky pracují také s verzí, že útočník na premiéra Fica nebyl osamělým vlkem. Vyplývá to z dnešního vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka a zástupce civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara.

Velká část dětí v Česku se potýká s nedostatkem pohybu. „Je důležité, aby je to bavilo. Zaměřme se na pozitivní motivaci,“ radí v rozhovoru sportovní psycholožka Gabriela Kloudová.

"V dnešní době se o děti víc bojíme, takže mají menší volnost, aby si jen tak vyběhly ven," říká sportovní psycholožka Gabriela Kloudová. Foto: archiv Gabriely Kloudové

Slovenská policie po atentátu na Fica zvýšila podle ministra vnitra dohled na místa s vyšším pohybem lidí. Chráněni jsou politici, média i nemocnice. (ČTK)

Desátý hrací den hokejového mistrovství světa dnes nabízí čtyři zápasy. Češi mají až do úterý volno, na jejich umístění v tabulce skupiny A bude mít vliv večerní duel Švýcarů s Kanaďany.

Finsko příští týden předloží návrh zákona, který by umožnil pohraničníkům odmítat žadatele o azyl pokoušející se vstoupit do země z Ruska, uvedl předseda finské vlády Petteri Orpo. Předloha by mohla znamenat, že Helsinky načas budou porušovat své mezinárodní závazky.

Dva lidé zemřeli při nehodě lodi na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, informovala podle agentury AP policie. Dalších pět osob se pohřešuje.

Aktualizace: Vrtulník s íránským prezidentem Raísím měl tvrdé přistání, informovala podle agentury AP íránská televize. Nesdělila podrobnosti o nehodě ani případných obětech. Kdo všechno ve vrtulníku byl, nebylo ihned jasné. Na místo míří záchranáři.

Íránský prezident Ebráhím Raísí. Foto: Íránské předsednictví / Prospekt / Anadolu / ABACAPRESS.COM / ČTK

Při novém ruském ostřelování Charkovské oblasti zemřelo dalších pět lidí, oznámil guvernér Syněhubov. Dnešní počet mrtvých tak stoupl na deset. (ČTK)

Šest deváťáků, kteří se nedostali na střední školu, popisuje, kolik měli bodů, kam se hlásili a jaké mají plány v druhém kole. V Praze přitom na přijetí mnohdy nestačilo přes osmdesát bodů z testů Cermatu, zatímco v některých městech v regionech se na gymnázia dostali žáci dohromady jen s dvaceti body.

Morální povinností lidí je pamatovat si, co se v Terezíně a na dalších podobně tragických místech událo, řekla na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Kancelář generálního komisaře pro Expo oslovuje ke spolupráci i jeho někdejší spolupracovníky z Dubaje. Podklad pro výběrové řízení na obchod se suvenýry proto mohla dělat firma, která prodává pracovní oděvy. S obchodními analýzami zase pomáhá studentka medicíny, která je sestrou bývalé kolegyně generálního komisaře. Podle mluvčí Expa je normální oslovit někoho, s kým máme dobré zkušenosti.

Ozbrojené síly Konžské demokratické republiky dnes ráno zmařily pokus o státní převrat, sdělil podle zahraničních tiskových agentur mluvčí armády. Do pokusu o puč se podle něj zapojili domácí ozbrojenci i bojovníci ze zahraničí.

Koalice Spolu by podle volebního modelu Kantar CZ pro Českou televizi na přelomu dubna a května získala ve sněmovních volbách 22,5 procenta hlasů, první by bylo hnutí ANO s 32,5 procenta. Piráti by získali 11 procent, SPD 9 procent, STAN 7,5 procenta. Nikdo další by do Sněmovny neprošel.

Hnutí ANO by na přelomu dubna a května ve volbách získalo 32 procent hlasů, druhá by byla ODS s 15,5 procenta, třetí Piráti s 11 procenty. Čtvrtá SPD by měla 9 procent, STAN 7,5 procenta a TOP 09 by získala 5 procent. Lidovci by do Sněmovny neprošli. Vyplývá to z průzkumu Kantar CZ pro Českou televizi.

Vztahy Čechů a sudetských Němců se za poslední roky značně rozvinuly a doby, kdy Česko hledělo na sjezdy sudetských Němců s obavami, jsou již minulostí, řekl v projevu v bavorském Augšpurku na takzvaném hlavním sudetoněmeckém shromáždění český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

„Je to kolotoč a v něm nemá člověk tolik prostoru si užívat,“ říká zpěvák Mirai o pobývání v nejvyšších patrech tuzemského hudebního byznysu či o zaryté představě o tom, že popový umělec musí dělat kompromisy.

"Je to kolotoč a v tom nemá člověk tolik prostoru si užívat tu svou fázi, do které se dostane," říká zpěvák Mirai. Foto: Kubo Krížo

Některé firmy se pouští do manipulací se zranitelnými důchodci, kteří mají nárok na lukrativní dotace na soláry. Deníku N takové praktiky popsal bývalý zaměstnanec jedné z instalačních společností.

Ukrajinské námořnictvo tvrdí, že zničilo minolovku ruské Černomořské flotily 266-M Kovrovec. Nesdělilo, kde ani za jakých okolností se tak stalo. Tvrzení nebylo možné bezprostředně nezávisle ověřit. (Ukrajinská pravda)

Nejméně čtyři lidé zemřeli v důsledku ruského bombardování ukrajinské Charkovské oblasti, oznámil guvernér Oleh Syněhubov. Mrtvé hlásí také Chersonská oblast na jihu země.

Slovenský vicepremiér Robert Kaliňák řekl, že Robert Fico mu dal instrukce ohledně dalších kroků vlády. Nyní mu chce dopřát pokoj na rekonvalescenci. Dodal, že kroky, které by měly upokojit situaci, budou představovat postupně. (Denník N)

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice v Banské Bystrici.

Na většině území Česka se dnes mohou objevit bouřky s kroupami a silnými dešti, informovali meteorologové. Bouřky se ale budou vyskytovat jen lokálně. (ČTK)

Údajně izraelský vzdušný úder v noci na dnešek zabil 20 lidí v jednom domě v uprchlickém táboře Nusajrát ve střední části Pásma Gazy, Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdravotníky a očité svědky. Izraelská armáda uvedla, že tyto skutečnosti prověřuje.

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, sdělil zvolený prezident Pellegrini. S Čaputovou navrhoval schůzku na úterý. (ČTK)

Berlín nabízí Goebbelsovu vilu, i zdarma. Pokud nenajde zájemce, čeká ji demolice.

Výzkum Být novinářem a novinářkou v Česku ukazuje, že ti, kdo mají děti, patří mezi ty nejméně spokojené se svou profesí. Přinášíme příběhy několika novinářek, v nichž sdílí svou zkušenost se slaďováním pracovního a rodinného života.

Dvě nové knihy zkoušejí, co čtenáři vydrží. Obě jsou dílem nebinárních osobností oceněných prestižními cenami a obě vyšly česky na přelomu roku. Proč stojí za to se vydat do hlubokých vod románů Ty moje skvostné zvířátko a Kniha krve a čím může četba a reflexe podobných děl obohatit češtinu?

Rusko i Ukrajina shodně sdělily, že se v noci na dnešek staly terčem vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.

Hokejový deník: Proti Britům z českého týmu zazářila první formace, která se však do dalšího zápasu může rozpadnout. Zbytek se proti outsiderům neprosadil a trenér Radim Rulík čelí dilematu, koho v sestavě posunout a koho případně vynechat.